Bosbeheerpakketten: Hulpmiddel voor beheerkeuzes en -planning in bossen

Hannes Cosyns, Kris Vandekerkhove

  Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

  2500 Downloads (Pure)

  Abstract

  Bosbeheerpakketten zijn opgemaakt in opdracht van Het Agentschap voor Natuur en Bos ter ondersteuning van het bosbeheer in haar domeinen. Bedoeling is via het gebruik van deze beheerpakketten een hogere doelmatigheid te bereiken, een meer doelgerichte houtproductie te bevorderen en beter de consequenties van keuzes in het beheerplan te kunnen inschatten.

  Het gebruik van beheerpakketten beoogt de beheerder bewuster te maken van de maatregelen die genomen worden en keuzes die gemaakt worden bij het beheer van het bos. Beheerpakketten zijn enkel bedoeld als een hulpmiddel, een houvast voor het maken van deze keuzes. Het zijn absoluut geen recepten die zonder nadenken zomaar dienen gevolgd te worden. Duurzaam bosbeheer is flexibel en adaptief en gebeurt op het terrein.

  Er worden 9 verschillende beheerpakketten onderscheiden: 1) Laagdunning, 2) Gelijkmatige hoogdunning, 3) Ongelijkmatige hoogdunning, 4) Toekomstbomen, 5) QD-methode, 6) Dauerwald, 7) Populierenbeheer, 8) Hakhout- Middelhout, en 9) Nulbeheer. Een beheerpakket doorloopt de verschillende fasen van een bestand (of boom) startend bij de verjonging tot aan de eindkap. Hierbij worden in elke fase de te nemen bosbouwkundige maatregelen besproken, ondersteund met praktijkgericht cijfermateriaal. daarnaast wordt een schatting gemaakt van de kosten en opbrengsten van elk pakket en de vereisten naar expertise en inventarisatie, inzetbaarheid voor omvorming en vermarktingsmogelijkheden.
  Original languageDutch
  Number of pages119
  Publication statusPublished - 2014

  Publication series

  NameRapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
  No.INBO.R.2014.5443883

  Thematic list

  • Forest management
  • Woods and parks

  EWI Biomedical sciences

  • B430-sylviculture

  Policy

  • management assessment
  • forest and agriculture policy

  Geographic list

  • Flanders

  Technological

  • forestry technology

  Cite this