Een nieuwe reeks zaadboomgaarden op komst

Research output: Contribution to journalContribution to INBO Nieuwsbrief

Abstract

Tegen 2030 wil de Vlaamse regering 10.000 hectare extra bos aanplanten in het kader van de bosuitbreiding. De planten voor die bosuitbreiding komen van erkende oogstlocaties om kwalitatief materiaal te garanderen. Door de grote vraag is er voor heel wat soorten een tekort aan zaden. Daarom hebben Natuur en Bos (ANB) en het INBO een samenwerkingsovereenkomst opgezet.

Er zal onder andere nagegaan worden welke acties nodig zijn om het bestaande netwerk van autochtone zaadboomgaarden te optimaliseren voor zaadproductie, en er zal samen met de bosboomkwekers basismateriaal opgekweekt worden voor de aanleg van nieuwe zaadboomgaarden.

Momenteel vermeerderen we al materiaal van winter- en zomerlinde, Europese vogelkers, wilde kardinaalsmuts, sleedoorn, trilpopulier, spork en veldesdoorn. Voor deze prioritaire soorten is beslist om op meerdere plaatsen nieuwe zaadboomgaarden aan te leggen in samenwerking met de bosboomkwekers en ANB.

Het INBO is momenteel bezig met het vermeerderen van materiaal van bestaande zaadboomgaarden via winter- en zomerstekken en enten. Het vermeerderde materiaal zullen we op het einde van het project aanplanten in de nieuwe zaadboomgaarden zodat we daar op termijn kunnen oogsten en tekorten zullen verdwijnen.
Original languageDutch
NewsletterINBO Nieuwsbrief
Issue numberjuli 2023
Publication statusPublished - 2023

Thematic List 2020

  • Forest

Thematic list

  • Planting stock
  • Forest management

Technological

  • forestry technology

Cite this