Klimaatadaptatie in het Kempen~Broek: Bouwstenen

Els Lommelen, Geert De Blust

  Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

  1827 Downloads (Pure)

  Abstract

  Door de klimaatverandering zal in Vlaanderen de temperatuur en de kans op watertekorten stijgen. Of er ook een evolutie is naar meer overstromingen, is nog onduidelijk.
  Deze klimaatverandering kan best opgevangen worden door de natuurlijke veerkracht te reactiveren en processen zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze te laten gebeuren: regenwater laten infiltreren bij de bron zodat het beschikbaar blijft in droge perioden, het bufferend en bergend vermogen van waterlopen verhogen door ze meer ruimte te geven in hun vallei en de ruimtelijke samenhang tussen natuurgebieden verhogen.
  Het Belgische deel van het Kempen~Broek, de Vlakte van Bocholt, is een zeer vlak en nat gebied waarin waterlopen terechtkomen vanuit het Kempens Plateau. Door ontwatering is hier een onnatuurlijk watersysteem ontstaan dat typisch gericht is op het diep ontwateren en het versneld afvoeren van water. De veerkracht zou hier gereactiveerd kunnen worden door de natuurlijke processen terug een kans te geven: infiltratie, bufferend en bergend vermogen, en de ruimtelijke samenhang tussen natuurgebieden verhogen.
  Op basis van deze processen is een catalogus uitgewerkt met bouwstenen die in het Kempen~Broek gebruikt kunnen worden om de natuurlijke veerkracht te reactiveren en de klimaatverandering op te vangen. Deze bouwstenen zijn toegepast op voornamelijk watergebonden knelpunten die zich momenteel voordoen in het gebied.
  Original languageDutch
  PublisherInstituut voor Natuur- en Bosonderzoek
  DOIs
  Publication statusPublished - 2015

  Publication series

  NameRapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
  No.INBO.R.2015.6976577

  Thematic list

  • Climate
  • Non-urban area

  Policy

  • water management

  Geographic list

  • Kempen

  Cite this