Onderzoek naar de indeling in herkomstgebieden voor Frangula alnus en Alnus glutinosa o.b.v. genomische en fenotypische data

Hanne De Kort, Kristine Vander Mijnsbrugge, Katrien Vandepitte, Olivier Honnay, Joachim Mergeay

  Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

  1330 Downloads (Pure)

  Abstract

  We hebben gebruik gemaakt van enkele veldproeven en een proeftuin (INBO Geraardsbergen) van zwarte els, alsook van SNPs (genetische merkers die zeer frequent voorkomen in het genoom) om patronen van lokale adaptatie binnen en tussen vijf Belgische herkomstgebieden in te schatten.
  Zowel het fenotypisch als het genomisch werk suggereren een gebrek aan adaptatie op de schaal van de huidige indeling in herkomstgebieden, en stellen een uitbreiding naar één (sporkehout) en twee (zwarte els) herkomstgebieden voor. Deze uitbreiding zou gepaard gaan met zowel economische en ecologische voordelen. We duiden vooral op het belang van voldoende genetisch divers uitgangsmateriaal (en dus gevarieerde zaadboomgaarden) om aanplantingen te behoeden van pathogenen (ziekten) en klimaatsverandering. Voldoende genetische variatie in het aangeplant plantsoen garandeert immers de aanwezigheid van voordelige genetische varianten. Kleine herkomstgebieden bemoeilijken deze doelstelling gezien de zaadboomgaarden weinig variabel zijn (zeker wat betreft adaptieve genetische varianten).
  Original languageDutch
  Publication statusPublished - 2014

  Publication series

  NameRapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
  No.INBO.R.2014.3200085

  Thematic List 2020

  • Other

  Thematic list

  • Non-urban area

  Cite this