Watersystemen op maat van natuur?

Els De Bie, Cécile Herr, Willy Huybrechts

  Research output: Contribution to journalContribution to INBO Nieuwsbrief

  1719 Downloads (Pure)

  Abstract

  De kansen voor natte natuur in valleigebieden zijn afhankelijk van de wijze waarop het watersysteem functioneert. Rivieren spelen hierbij een centrale rol. Door valleigebieden op een bepaalde wijze in te richten is het mogelijk om hun ecologische functie te herstellen of te versterken. Voor de natuurdoelstellingen van de Europese habitatgebieden is de kennis van het watersysteem dus essentieel.
  Maar beschikken we over voldoende informatie en voor welke gebieden dan wel? De stand van zaken is niet in één zin te vatten. Het Agentschap voor Natuur en Bos gaf aan het INBO de opdracht om dit in een voorstudie verder uit te zoeken en de basis te leggen voor een actieplan om de kennishiaten in te vullen.
  De habitatgebieden werden opgedeeld in 820 min of meer hydrologisch homogene deelgebieden, waarvoor vervolgens de bestaande kennis over hun watersysteem werd geïnventariseerd. Sommige gebieden zijn zeer goed gedocumenteerd terwijl over andere vrijwel niets bekend is. Op basis van de inventaris en rekening houdend met de complexiteit van het watersysteem deelden we de deelgebieden in in categorieën. Elke categorie vraagt een andere aanpak om de kennishiaten in te vullen. Soms is geen actie nodig, voor
  andere gebieden volstaat een eenvoudig onderzoek, terwijl een derde type complexe modelleringen vereist.
  De kennis werd samen gebracht in een databank die efficiënt kan worden bevraagd en opgevolgd. Het beleid kan gebruik maken van dit instrument voor kennisbeheersing rond het ecologisch waterbeheer.
  Original languageDutch
  NewsletterINBO Nieuwsbrief
  Volume14
  Number of pages1
  Publication statusPublished - Jul-2011

  Thematic list

  • Environment

  EWI Biomedical sciences

  • B003-ecology
  • B260-hydro-ecology

  Policy

  • Natura 2000

  Geographic list

  • Flanders

  Cite this