• Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88 bus 73

  1000 Brussel

  België

20032021

Onderzoekoutput per jaar

Indien u wijzigingen heeft gemaakt in Pure, zijn deze hier binnenkort zichtbaar.

Persoonlijk profiel

Onderzoeksexpertise

Kristof studeerde in 2000 af als dierenarts, kleine huisdieren. Na twee jaar zijn taak als praktijkassistent aan de dienst Bijzondere Huisdieren van de UGent te combineren met de job als praktijkdierenarts kleine huisdieren was het zijn interesse in wild levende dieren die er voor zorgde dat hij de overstap naar het INBO maakte.

Binnen het team Faunabeheer en Invasieve Soorten ontpopte hij zich tot specialist in de rattenbestrijding. Hij verricht er wetenschappelijk onderzoek rond rattenbestrijding en invasieve soorten in het kader van het behoud, de ontwikkeling, het beheer en het duurzaam gebruik van de biodiversiteit en het milieu. Hij beschikt over een (inter)nationaal netwerk van contacten met organisaties op het gebied van rattenonderzoek en heeft uitgebreide ervaring in het leveren van expertise en ondersteuning met betrekking tot rattenbestrijding in het algemeen. Projecten rond resistentie tegen rattenvergif, secundaire vergiftiging, diervriendelijke bestijdingsmethoden, lokaastesten en mechanische bestrijding maken deel uit van zijn werk aan het INBO. Verschillende collega’s binnen het INBO doen beroep op zijn diergeneeskundige expertise, in het bijzonder zijn uitgebreide autopsie-ervaring.

Door zijn rol als proefleider, secretaris van de Ethische Commissie Dierproeven van het INBO en later als laboratorium verantwoordelijk (LA 1400559) deed hij de nodige kennis en ervaring op rond de thematiek van dierenwelzijn.

Hij maakt al jaren deel uit van het bestuur van de Belgian Wildlife Disease Association, een feitelijke vereniging die iedereen met interesse in wildziekten samenbrengt. Hij is medeorganisator van een tweejaarlijks internationaal symposium over wildziekten.

Kristof is (co)auteur van tal van internationale publicaties met de focus op rattenbestrijding en rodent borne diseases (orcid.org/0000-0002-1910-1114). Hij schreef of werkte mee aan verscheidene INBO rapporten en publicaties.

Onderzoeksexpertise

Kristof works as a veterinarian at INBO, the Research Institute for Nature and Forest, a Flemish government institution. As a senior scientist he is specialized in fauna management research, especially the control of brown rat, muskrat and coypu. Leading to a broad experience and knowledge in humane trapping standards and control methods. As head of the Laboratory for Animal Science INBO and member of the Local Ethical Committee INBO Kristof is familiar with animal welfare (regulations) and ethical standards.  As a board member of the Belgian Wildlife Disease Society Kristof has a special interest in wildlife diseases and was involved in research on zoonoses like hanta virus, MRSA, toxoplasmosis, leptospirosis, HAE, Yersinia spp, HEV …. He is co-organiser of the biennial BWDS symposium. His skills in necropsy were developed during a two years period working as an assistant at the Department of Pathology, Bacteriology and Avian Diseases of Ghent University and refined throughout his current job at INBO.  A broad spectrum of wild animals their anatomy and pathology are part of his necropsy expertise. Kristof is (co)author of several publications and participated at numerous international conferences on vertebrate pest management and wildlife diseases.

Thematische lijst

 • Beheer van fauna
 • Schadebeheer (beheer)
 • Fauna

Thematische Lijst 2020

 • Faunabeheer
 • Invasieve soorten

disciplinecodelijst

 • Other veterinary sciences not elsewhere classified

Geografische lijst

 • Europa

EWI Biomedische wetenschappen

 • B750-diergeneeskunde

Taxonomische lijst

 • knaagdieren (Rodentia)
 • hondachtigen (Canidae)
 • everzwijn (Sus scrofa)
 • duiven (Columbidae)
 • marterachtigen (Mustelidae)

Beleidsmatig

 • faunabeheer
 • jacht

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksonderwerpen waar Kristof Baert actief is. Deze onderwerplabels zijn gebaseerd op het werk van deze persoon. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
 • 1 Vergelijkbare profielen

Netwerk

Recente externe samenwerking op land-/regioniveau. Duik in de details door op de punten te klikken of