• Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88 bus 73

  1000 Brussel

  België

20032022

Onderzoekoutput per jaar

Indien u wijzigingen heeft gemaakt in Pure, zijn deze hier binnenkort zichtbaar.

Persoonlijk profiel

Onderzoeksexpertise

Kristof studeerde in 2000 af als dierenarts, kleine huisdieren. Na twee jaar zijn taak als assistent aan de dienst Bijzondere Huisdieren van de UGent te combineren met een baan als praktijkdierenarts kleine huisdieren was het door zijn interesse in wilde dieren dat hij de overstap naar het INBO maakte.

Hij verricht er wetenschappelijk onderzoek rond rattenbestrijding en invasieve soorten in het kader van het behoud, de ontwikkeling, het beheer en het duurzaam gebruik van de biodiversiteit en het milieu.

Binnen het team Faunabeheer en Invasieve Soorten ontpopte hij zich tot specialist in de rattenbestrijding. Hij beschikt over een (inter)nationaal netwerk van contacten met organisaties op het gebied van rattenonderzoek en heeft uitgebreide ervaring in het leveren van expertise en ondersteuning met betrekking tot rattenbestrijding in het algemeen. Projecten rond resistentie tegen rattenvergif, secundaire vergiftiging, diervriendelijke bestrijdingsmethoden, lokaastesten en mechanische bestrijding maken deel uit van zijn werk.

Verschillende collega’s binnen het INBO doen beroep op zijn diergeneeskundige expertise, in het bijzonder zijn uitgebreide autopsie-ervaring.

In 2008 richtte hij het proefdierenlabo LA 1400559 aan het INBO op. Door zijn rol als proefleider, secretaris van de Ethische Commissie Dierenwelzijn van het INBO en als laboratorium verantwoordelijke bouwde hij gedurende 20 jaar een bijzondere expertise op rond de thematiek dierenwelzijn en proefdierkunde in relatie met wilde dieren.

Hij maakt al jaren deel uit van het bestuur van de Belgian Wildlife Disease Association (BWDS), een feitelijke vereniging die iedereen met interesse in wildziekten samenbrengt. Hij is medeorganisator van een tweejaarlijks internationaal symposium over wildziekten.

Kristof is (co)auteur van tal van wetenschappelijke A1 publicaties met de focus op faunabeheer en wildziekten en nam deel aan verschillende internationale conferenties binnen deze scoop. Hij schreef of werkte mee aan verscheidene INBO publicaties.

Onderzoeksexpertise

Kristof works as a veterinarian at INBO, the Research Institute for Nature and Forest, a Flemish government institution. As a senior scientist he is specialized in fauna management research, especially the control of brown rat, muskrat and coypu. Leading to a broad experience and knowledge in humane trapping standards and control methods. As head of the Laboratory for Animal Science INBO and member of the Local Ethical Committee INBO Kristof is familiar with animal welfare (regulations) and ethical standards.  As a board member of the Belgian Wildlife Disease Society Kristof has a special interest in wildlife diseases and was involved in research on zoonoses like hanta virus, MRSA, toxoplasmosis, leptospirosis, HAE, Yersinia spp, HEV …. He is co-organiser of the biennial BWDS symposium. His skills in necropsy were developed during a two years period working as an assistant at the Department of Pathology, Bacteriology and Avian Diseases of Ghent University and refined throughout his current job at INBO.  A broad spectrum of wild animals their anatomy and pathology are part of his necropsy expertise. Kristof is (co)author of several publications and participated at numerous international conferences on vertebrate pest management and wildlife diseases.

Thematische Lijst

 • Beheer van fauna
 • Schadebeheer (beheer)
 • Fauna

Thematische Lijst 2020

 • Faunabeheer
 • Invasieve soorten

Disciplinecode Lijst

 • Other veterinary sciences not elsewhere classified

Geografische Lijst

 • Europa

Taxonomische Lijst

 • knaagdieren (Rodentia)
 • hondachtigen (Canidae)
 • everzwijn (Sus scrofa)
 • duiven (Columbidae)
 • marterachtigen (Mustelidae)

Beleidsmatig

 • faunabeheer
 • jacht

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksonderwerpen waar Kristof Baert actief is. Deze onderwerplabels zijn gebaseerd op het werk van deze persoon. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
 • 1 Vergelijkbare profielen

Netwerk

Recente externe samenwerking op land-/regioniveau. Duik in de details door op de punten te klikken of