2B Connect - Meer biodiversiteit op bedrijventerreinen (EVINBO)

  • De Smet, Lieven (Projectleider)

Projectdetails

Samenvatting

Binnen het werkpakket ‘bedrijfseconomische onderbouwing’ van het Interreg project 2B Connect ontwikkelen we kennisargumenten en bijbehorende communicatiehandvaten. Dit zal adviseurs biodiversiteit op bedrijventerreinen, lokale overheden … toelaten om beter te argumenteren dat investeren in biodiversiteit op bedrijventerreinen loont, zowel voor de biodiversiteit als voor de bedrijven zelf. De traditionele argumenten voor biodiversiteitsbehoud volstaan immers meestal niet om ondernemers aan te zetten om te investeren in biodiversiteit op bedrijventerreinen. Het scala aan argumenten breiden we in dit project uit met de voordelen die de biodiversiteit heeft voor de bedrijven zelf.
We vinden het belangrijk dat de kennisargumenten en de bijhorende communicatiehandvaten die we ontwikkelen een meerwaarde hebben en ook effectief gebruikt worden. Daarom hebben we ervoor gekozen om de potentiële gebruikers en hun noden eerst beter te leren kennen. Op basis van gesprekken met bedrijven en hun dienstverleners, overheden, experten biodiversiteit op bedrijventerreinen, toekomstige gebruikers van de kennisargumenten en communicatiehandvaten en verschillende validatieworkshops hebben we de terms of reference van het project verder gespecifieerd.
De terms of reference omvatten de ontwikkeling van een website met kennisargumenten over de belangrijkste voor- en nadelen van biodiversiteit op bedrijventerreinen. De kennis over de voor- en nadelen brengen we zo verhalend mogelijk en breiden we uit met getuigenissen van experten en inspirerende verhalen van voorbeeldprojecten. Op de website wordt ook informatie gepubliceerd over de vormvereisten van een goed verhaal en tips en inspiratie over hoe je een verhaal over biodiversiteit goed kan vertellen. Daarnaast ontwikkelen we eveneens een rekenapplicatie om de kosten van ecologisch beheer en inrichting te verkennen en vergelijken met de kosten van traditioneel beheer en inrichting.

Projectwebsite: https://www.2b-connect.eu/
Informatie op Ecopedia: https://www.ecopedia.be/pagina/projecten
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum4/01/163/01/20

Thematische Lijst 2020

  • Natuur & maatschappij

Thematische lijst

  • Stedelijk gebied
  • Maatschappij

Vrije trefwoorden

  • EVINBO