Alter-Net Conferentie - mei 2017, Gent: Nature and Society: synergies, conflicts, trade-offs

Projectdetails

Samenvatting

De mensheid wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen als gevolg van de veranderende interacties tussen natuur en maatschappij, zoals klimaatverandering, demografische verandering, invasieve exoten of de overbenutting van natuurlijke bronnen. De complexiteit van sociaal-ecologische systemen verplicht tot compromissen tussen voordelen en mogelijke conflicten tussen belanghebbenden, maar biedt tegelijkertijd ook synergieën en mogelijkheden voor innovatieve benaderingen en oplossingen.

Er is al veel werk geleverd in verband met deze uitdagingen, in de natuurwetenschappen en de sociale wetenschappen, en ook interdisciplinair. Deze uitdagingen aanpakken staat in een fundamenteel probleemgericht en door belanghebbenden gestuurd wetenschappelijk perspectief , en daarom wordt er ook steeds vaker aan gewerkt door niet-wetenschappelijke experts (burgers, mensen uit de praktijk en belanghebbenden). Kernvragen in dit transdisciplinair sociaal-ecologisch onderzoek zijn: Waar komen synergieën voor? Waarom? Zijn synergieën altijd relevant en noodzakelijk? Hoe kunnen compromissen worden gesloten, besproken en beheerd op een eerlijke en gelijke manier? Hoe ontstaan menselijke of maatschappelijke conflicten rond natuur ? Hoe oplossingen ontwikkelen ? Hoe synergieën te verkrijgen?, Hoe het aanvaarden van oplossingen door de maatschappij en gemeenschappen vergroten?

De 2017 ALTER-Net conferentie zal deze vragen aanpakken, met speciale nadruk op wat interdisciplinair biodiversiteitsonderzoek kan toevoegen aan deze agenda. Ze biedt nieuwe perspectieven voor onderzoek en beleid / praktijk, accentueert informatiebehoeften en ontwikkelt partnerschappen om de compromissen in synergieën om te zetten. ALTER-Net bouwt bruggen tussen disciplines en verbindt wetenschap en beleid met maatschappelijke duurzaamheidsuitdagingen.
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/01/1731/12/17

Thematische lijst

  • Ecosysteemdiensten (=ESD)