Aziatische hoornaar in Vlaanderen: uitbreiden en ondersteunen Vespa-Watch-platform en onderzoek naar beheermaatregelen

Projectdetails

Samenvatting

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is aanwezig in Europa sinds 2004. De soort komt voor op de Europese lijst van zorgwekkende invasieve soorten (Europese verordening 1143/2014), wat lidstaten verplicht om maatregelen te nemen. De soort is aanwezig in Vlaanderen sinds 2017. Sindsdien is de soort ondanks intensieve beheerinspanningen sterk in aantal toegenomen. Momenteel komt de soort wijdverspreid voor in Vlaanderen, maar met hogere densiteiten in het westen van het land, waar de invasie vanuit Frankrijk is gestart. Ze wordt als gevestigd beschouwd.

In 2019 werd het citizen science project Vespa-Watch opgericht door INBO en Honeybee Valley, en met financiële ondersteuning van EWI, om de invasie van de soort in Vlaanderen in kaart te brengen. Sinds de start van de invasie is elk actief nest tot en met 1 november 2022 na melding steeds bestreden. Er is echter steeds een aandeel van nesten dat niet wordt gevonden. Ondanks intense beheerinspanningen door de Vlaamse overheid is een sterke stijging van het aantal nesten merkbaar. Met deze stijging gaat ook een stijging van de beheerkosten gepaard. Deze werkwijze is niet langer houdbaar.
Bijkomend onderzoek is nodig om een realistisch beheerdoel te bepalen. Hoe kan de impact van deze soort op biodiversiteit worden verminderd? Welk effect heeft bestrijding op de invasiesnelheid van de soort (gehad) en wat is de toekomstige dynamiek van de soort in Vlaanderen in functie van het toegepaste beheer?
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/09/2331/12/24

Thematische Lijst 2020

 • Invasieve soorten

Vrije trefwoorden

 • beheer
 • De Aziatische hoornaar

  Tim Adriaens (Deelnemer)

  16-mrt-2024

  Activiteit: Types deelname aan of organisatie van een evenementOrganisatie en deelname aan een congres, workshop, opleiding, seminarie, vergadering

  Bestand
 • De Aziatische hoornaar

  Tim Adriaens (Spreker op uitnodiging)

  23-mrt-2024

  Activiteit: Types deelname aan of organisatie van een evenementOrganisatie en deelname aan een congres, workshop, opleiding, seminarie, vergadering

  Bestand
 • Gemma Burbui

  Tim Adriaens (!!Host)

  1-sep-202331-mei-2024

  Activiteit: Types voor hosten van een bezoeker!!Hosting an academic visitor