Monitoring van de viswering van de pompinstallatie en waterkrachtcentrale langs het Albertkanaal in Hasselt (EVINBO)

Projectdetails

Samenvatting

Om de scheepvaart in het Albertkanaal in droge periodes te kunnen handhaven startte De Vlaamse Waterweg enkele jaren geleden met de bouw van pompinstallaties bij alle sluiscomplexen in het kanaal. Bij voldoende wateraanvoer in de Maas kunnen de installaties ook omgekeerd draaien als waterkrachtcentrales en elektriciteit opwekken. Uit een evaluatie van de eerste installatie bij de sluizen van Ham, bleek dat deze centrales vooral in waterkrachtmodus veel schade aanrichten aan het visbestand, waaronder ook aan de stroomafwaarts migrerende schieralen. Daarom heeft De Vlaamse Waterweg bij de nieuwste installatie in Hasselt een systeem voor viswering met led-stroboscooplichten laten installeren aan de ingang op het toevoerkanaal voor de waterkracht.

Via dit onderzoek gaan we na hoe efficiënt de viswering is om vissen uit het toevoerkanaal te houden bij turbinewerking, met een focus op de schieraalmigratie. We onderzoeken dit via monitoring van de natuurlijke trek.
We bekijken ook of vissen uit het toevoerkanaal kunnen ontsnappen bij pompwerking en welke route ze gebruiken bij de viswering: door de lampen of door ontsnappingsbuizen. Dit onderzoeken we via een uitzetproef met pootvis.
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/05/2231/12/24

Vrije trefwoorden

  • vis
  • waterkracht
  • migratie
  • EVINBO
  • pompstation

Thematische Lijst 2020

  • Water