FlatwormWatch: monitoring van invasieve platwormen met burgerwetenschap

Projectdetails

Samenvatting

Dit burgerwetenschappelijk project is een samenwerking tussen het Nationaal Wetenschappelijk Secretariaat Invasieve Soorten, UHasselt, UAntwerpen, Plantentuin Meise en INBO.
De hoofddoelen van dit project zijn: het verhogen van de detectiekans van platwormen, het verspreiden van informatie over hun identificatie en impact, en meer informatie verkrijgen over de problematiek van niet-inheemse platwormen in België. We verzamelen informatie over het aantal soorten, de identiteit van de soorten, hun verspreiding, hun introductieroutes en hoe algemeen ze zijn. Dit project zal ook helpen bij het evalueren van het potentieel om burgers te betrekken bij het monitoren van een cryptisch, relatief onbekend taxon.
Het project streeft ook bijkomende resultaten na, zowel wetenschappelijk als educatief:
- Beoordelen of sommige gebieden in België meer risico lopen op introductie dan andere.
- Inzichten verwerven in de introductieroutes en het gedrag van uitheemse soorten landplanaria.
- Bijdragen tot de opbouw van een genetische databank en identificatie op het niveau van soorten en lijnen mogelijk maken.
- Sensibiliseren voor invasieve uitheemse soorten (IAS), de risico's van introductie en verspreiding, hun impact, en meer specifiek voor uitheemse terrestrische planaria, en het belang van de EU-verordening, detectie, rapportering en snelle respons.
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/05/2430/04/25

Vrije trefwoorden

  • bodem
  • invasieve
  • citizenscience

Thematische Lijst 2020

  • Invasieve soorten