Een genetische achtergrondstudie voor het beheer van Chinese muntjak in Vlaanderen (EVINBO)

Projectdetails

Samenvatting

Chinese muntjak (Muntiacus reevesi) is een Chinese hertensoort die in de 20ste eeuw uitgezet is in het Verenigd Koninkrijk. Intussen wordt de populatie in Engeland en Wales geschat op meer dan 100 000 dieren. Deze soort wordt ook in België (illegaal) gehouden, en sinds ca. 2006 zijn er ook in België en Nederland illegaal uitgezet en ontsnapt uit gevangenschap. In België zijn verwilderde exemplaren waargenomen in alle provincies behalve Luik en Luxemburg, met een belangrijke kern ten noorden van Antwerpen.
De soort prijkt sinds 2014 op de Europese zwarte lijst van invasieve soorten die zorgwekkend zijn voor de Europese Unie. Dat betekent dat alle nodige maatregelen moeten getroffen worden om verdere verspreiding in te dijken, en om nieuwe haarden te vermijden.
Intussen wordt deze soort actief bestreden in opdracht van ANB, en wordt van elk gevangen, geschoten of gevonden dier een DNA-staal genomen. Dit DNA-staal gebruiken we om de oorsprong van elk dier relatief tot gekende populatiekernen of voormalige illegale kwekerijen te bepalen.
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum15/02/2030/06/24

Vrije trefwoorden

 • fauna
 • invasieve
 • Muntjak

Thematische Lijst 2020

 • Invasieve soorten
 • Faunabeheer
 • Invasieve Exoten Symposium

  Bram D'hondt (Spreker), Luc Denys (Deelnemer) & Kevin Scheers (Deelnemer)

  2-nov-2022

  Activiteit: Types deelname aan of organisatie van een evenementOrganisatie en deelname aan een congres, workshop, opleiding, seminarie, vergadering