NAture impact on MEntal health Distribution (NAMED) (EVINBO)

Projectdetails

Samenvatting

In België gaf de Gezondheidsbevraging een achteruitgang aan van de de psycho-emotionele gezondheid van de bevolking: het aantal respondenten met psychologische problemen steeg van 25 naar 32% tussen 2008 en 2013. Dit uitte zich op verschillende manieren: angst , depressies of slaapstoornissen. Opvallend is dat ze meer voorkomen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (40%) dan in Wallonië (35%) en Vlaanderen (29%).

Hierrond is weinig onderzoek beschikbaar: één studie onderzocht de relatie tussen zelf ingeschatte gezondheid en bebouwing bij ouderen in relatie tot waargenomen en door GIS vastgestelde factoren; een andere ging over de verhouding tussen de aanwezigheid van groene ruimte en welzijn. Er is dringend nood aan onderzoek rond omgevingsfactoren die de mentale gezondheid effectief bevorderen, de wegen daarheen en de impact van sociale, economische en culturele factoren.

Het NAMED project zal meer gedetailleerd en diepgaand onderzoek uitvoeren, waarbij informatie uit bestaande databases wordt gecombineerd met aanvullend onderzoek specifiek ontwikkeld voor dit project.
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/04/1731/12/21

Thematische lijst

  • Gezondheid

Vrije trefwoorden

  • ESD
  • EVINBO

Thematische Lijst 2020

  • Natuur & maatschappij