Globale verspreiding van een schimmelparasiet op een wereldwijd invasief lieveheersbeestje en mogelijk gebruik als biologische bestrijder

Projectdetails

Samenvatting

Het Aziatisch veelkleurig lieveheersbeestje, Harmonia axyridis (Coleoptera, Coccinellidae), is één van de meest invasieve soorten in Europa.

Vanuit het originele habitat in Oost-Azië werd het als biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluizen geïntroduceerd in Noord-Amerika. Sindsdien heeft het zich verspreid over de hele wereld, waar het negatieve effecten heeft op de lokale insectenpopulaties, voedselproductie, en menselijke gezondheid.

De ectoparasitaire schimmel Hesperomyces harmoniae nom. prov. (Ascomycota, Laboulbeniomycetes, Laboulbeniales) kan wereldwijd op het Aziatisch lieveheersbeestje (Ha. axyridis) worden gevonden. In het lab zorgt een infectie van He. harmoniae op Ha. axyridis voor een hogere mortaliteit, maar er is nog steeds veel onbekend over de verspreiding en effecten van He. harmoniae.
Dit project onderzoekt via experimenten in het lab, in het veld, en uit analyse van data van citizen science websites de factoren die ervoor zorgen dat He. harmoniae voor infectie zorgt. Daarnaast onderzoekt het de populatiegenetica van hoe He. harmoniae zich over de wereld heeft verspreid door middel van DNA sequencen en statistische analyse. Als laatste kijkt dit project naar de mate waarin He. harmoniae als biocontrole kan worden gebruikt door experimenten in het lab en in het veld. We moeten meer kennis verwerven over hoe natuurlijke vijanden Ha. axyridis infecteren, zich verspreiden, en Ha. axyridis kunnen beheersen. De alomtegenwoordige He. harmoniae is in dit verband een goede kandidaat voor onderzoek.
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/11/2131/10/25

Thematische Lijst 2020

  • Invasieve soorten