Doctoraat Siebe Indestege - Studying wildlife behaviour by combining camera traps and biologgers in a human dominated environment

Projectdetails

Samenvatting

Er is steeds meer interactie tussen mensen en wilde dieren, met zowel positieve als negatieve gevolgen. Sommige soorten passen hun gedrag aan om zo hun contact met mensen te beperken, andere soorten zoeken net wel een omgeving met menselijke aanwezigheid, op zoek naar voedsel of om te ontsnappen aan predatie of jachtdruk. Deze gedragsveranderingen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals schade in landbouwgebieden, verkeersongelukken of inbreuken op eigendommen.

Daarom zullen we het gedrag van wilde dieren in het Nationaal Park Hoge Kempen bestuderen via een cameravalnetwerk, ecologische biologgers en vegetatiestudies. Cameravallen zijn kosteneffectieve, niet-invasieve monitoringinstrumenten voor de opvolging van populaties, terwijl biologgers individuele opvolging mogelijk maken. Door beide te combineren willen we ons inzicht in het gedrag van wilde dieren in relatie tot hun omgeving en menselijke activiteiten verbeteren, en zo richtlijnen voor natuurbehoud en beheerbeleid verbeteren.

StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/10/2331/12/27

Vrije trefwoorden

  • monitoring
  • fauna

Thematische Lijst 2020

  • Faunabeheer
  • Natuur & maatschappij