Advies betreffende de beheermaatregelen voor de rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis)

    Onderzoeksoutput: Boek/rapportAdviezen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

    385 Downloads (Pure)

    Uittreksel

    De rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis) is een uit Noord-Amerika afkomstige eendensoort. De Europese populatie is afkomstig van uitzettingen en ontsnappingen. Omdat de rosse stekelstaart kruist met de nauw verwante, volgens IUCN wereldwijd bedreigde witkopeend (Oxyura leucocephala), vormt de aanwezigheid van in het wild levende uitheemse rosse stekelstaarten een bedreiging voor de instandhouding van de inheemse witkopeend in Europa. De ‘Bern Standing Committee’ heeft daarom als doel gesteld om de rosse stekelstaart uit te roeien in het wild in Europa en in Noord-Afrika tegen 2015. In dit advies wordt een overzicht gegeven van alle waarnemingen van deze soort in Vlaanderen tussen 2005-2011 en wordt stilgestaan bij de aangewezen beheermaat
    TaalNederlands
    UitgeverijInstituut voor Natuur- en Bosonderzoek
    StatusGepubliceerd - 11-aug-2011

    Publicatie series

    NaamAdviezen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
    Nr.INBO.A.2530

    Thematische lijst

    • Exoten (beheer van fauna)
    • Beheer van fauna
    • Watervogels
    • Vogels
    • Soorten en biotopen
    • Beheer
    • Fauna

    Dit citeren