Natuurscenario’s in Vlaanderen: kunnen beleidskeuzes het verschil maken?

  Onderzoeksoutput: Bijdrage aan tijdschriftA2: Artikel in een tijdschrift met peer review, dat niet inbegrepen is in A1peer review

  2005 Downloads (Pure)

  Uittreksel

  2010 was wereldwijd het jaar van de biodiversiteit. De EU-doelstelling om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen werd in geen enkele lidstaat gehaald. De uitdaging om realistische strategieën uit te werken die deze dalende trend kunnen keren is groot. Een hulpmiddel daartoe is het uitwerken van diverse natuurscenario’s. Deze taak is in Vlaanderen toebedeeld aan het Instituut voor natuur- en bosonderzoek (INBO). In 2009 zijn de eerste scenario’s gepubliceerd. Er werden zes alternatieven ontwikkeld. In elk scenario worden alternatieve beleidsopties voor natuur doorgerekend. Bij elke optie wordt rekening gehouden met mogelijke socio-economische trends en de trends in milieukwaliteit. Dit artikel bundelt de belangrijkste effecten voor de biodiversiteit.
  Met het consequent doorrekenen van beleidskeuzes tot 2030 openen we voor de
  bevoegde ministers als het ware een venster waardoor ze naar de mogelijke effecten van hun beleid over een termijn van 25 jaar kunnen kijken.
  Vertaalde titel van de bijdrageCan policy make a difference? Flanders’ nature outlook.
  Oorspronkelijke taalNederlands
  TijdschriftDe Levende Natuur: tijdschrift voor Natuurbehoud en Natuurbeheer
  Volume5
  Pagina's (van-tot)191-195
  Aantal pagina’s5
  ISSN0024-1520
  PublicatiestatusGepubliceerd - sep-2011

  Thematische lijst

  • Scenariorapportering

  EWI Biomedische wetenschappen

  • B003-ecologie

  Beleidsmatig

  • natuurbeleid

  Geografische lijst

  • Vlaanderen

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksthema's van 'Natuurscenario’s in Vlaanderen: kunnen beleidskeuzes het verschil maken?'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

  Dit citeren