Hoofdstuk 9 : Interacties tussen aanbod, gebruik en vraag van ecosysteemdiensten in Vlaanderen

Sander Jacobs, Toon Spanhove, Marijke Thoonen, Lieven De Smet, Annelies Boerema, Katrien van der Biest, Dries Landuyt

  Onderzoeksoutput: Boek/rapportRapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

  1722 Downloads (Pure)

  Uittreksel

  • Ecosysteemdiensten (ESD) kunnen niet los van elkaar worden gezien. Zowel aanbod, gebruik als vraag beïnvloeden elkaar op verschillende schalen. De huidige kennis van negatieve en positieve interacties ( ‘trade-offs’ en ‘synergieën’) biedt een basis voor het verbeteren van ecosysteemdiensten-levering.
  • Ecosystemen worden bewust gewijzigd om de levering van (vooral producerende) diensten te verbeteren, maar sommige gebruikstypes leggen een hypotheek op het aanbod van andere ecosysteemdiensten of op de toekomstige levering.
  • Het ESD-aanbod kan worden geoptimaliseerd door het landgebruik ruimtelijk af te stemmen op het ecologische potentieel. De mogelijkheden voor grote veranderingen in landgebruik zijn in Vlaanderen echter beperkt.
  • Natuurgebaseerd ESD-gebruik -het verminderen van negatieve en vermeerderen van positieve interacties- vergroot de totale ESD-levering. Ook de levering op lange termijn wordt beter gegarandeerd. Vooral een aanpassing van de manier waarop producerende diensten worden gebruikt biedt mogelijkheden voor het verhogen van levering van ecosysteemdiensten Vlaanderen.
  • De ESD-vraag van Vlaanderen is afhankelijk van globale ecosystemen en van bescherming en herstel van ecosysteemdiensten op wereldschaal.
  • De vraag naar ecosysteemdiensten wordt sterk bepaald door de situatie van belanghebbenden op lokale schaal.
  • Een ESD-assessments vereisen de betrouwbare integratie van uiteenlopende informatie. Enkel analyseren/karteren van ruimtelijke en kwantitatieve data van ESD-aanbod voor Vlaanderen -vaak zonder bepaling van betrouwbaarheid- houdt grote risico’s in voor het beleid. Zonder vergelijking met ESD-vraag en ESD-gebruik op verschillende schalen heeft het karteren van (gebundeld) ESD-aanbod enkel demonstratief nut.
  • Ontwikkelen van ESD-boekhouding en scenario-evaluatie (NARA-S) vereist de integratie van bestaande kennis en onzekerheden voor alle aspecten van ecosysteemdiensten en het ontwikkelen van geijkte methodes voor participatie en validatie.
  Oorspronkelijke taalNederlands
  UitgeverijInstituut voor Natuur- en Bosonderzoek
  PublicatiestatusGepubliceerd - 2014

  Publicatie series

  NaamRapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
  Nr.INBO.R.2014.6160569

  Thematische lijst

  • Ecosysteemdiensten (=ESD)

  EWI Biomedische wetenschappen

  • B003-ecologie

  Beleidsmatig

  • ecosysteemdiensten

  Dit citeren