Vlaanderen.be

Research output

Ecohydrologisch en bodemkundig onderzoek i.f.v. herstelmaatregelen aan Achelse kluis

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Standard

Ecohydrologisch en bodemkundig onderzoek i.f.v. herstelmaatregelen aan Achelse kluis. / Herr, Cécile; De Becker, Piet; Hens, Maarten.

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, 2011. 178 p. (Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek; No. INBO.R.2011.6).

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Harvard

Herr, C, De Becker, P & Hens, M 2011, Ecohydrologisch en bodemkundig onderzoek i.f.v. herstelmaatregelen aan Achelse kluis. Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, no. INBO.R.2011.6, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

APA

Herr, C., De Becker, P., & Hens, M. (2011). Ecohydrologisch en bodemkundig onderzoek i.f.v. herstelmaatregelen aan Achelse kluis. (Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek; No. INBO.R.2011.6). Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Author

Herr, Cécile ; De Becker, Piet ; Hens, Maarten. / Ecohydrologisch en bodemkundig onderzoek i.f.v. herstelmaatregelen aan Achelse kluis. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, 2011. 178 p. (Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek; INBO.R.2011.6).

Bibtex

@book{3c5b07742c9348d7a60930682c2b7b7a,
title = "Ecohydrologisch en bodemkundig onderzoek i.f.v. herstelmaatregelen aan Achelse kluis",
abstract = "Langs de grens van Vlaanderen met Nederland steunt het Grensoverschrijdend Ecologisch Basisplan concrete acties om de samenhang tussen de Europese beschermde natuurgebieden aan beide zijden van de grens te versterken. In dit kader vormt het vennengebied aan de Achelse Kluis (noorden van deLimburgse Kempen) een belangrijke schakel om een grensoverschrijdendaaneengesloten complex van schrale graslanden, heide en bos te herstellen. In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos onderzocht het INBO de hydrologische kenmerken en de bodemtoestand van dit gebied met het oog op het herstel van een heidelandschap.Het studiegebied aan de Achelse Kluis omvat recent uit gebruik genomen akkerland, droge bossen, vennen en relicten van vochtige en droge heide. Het INBO bestudeerde de invloed van drainering en bemesting in het gebied: uit historische bronnen blijkt dat de oppervlakte van de vennen en voedselarme vegetatietypen in het verleden veel groter was dan vandaag. De huidigenutri{\"e}ntenrijkdom in de bodem van de voormalige akkers is ook weinig compatibel met de ontwikkeling van heidevegetatie. Onze studie bespreekt de effectiviteit van afgraven en uitmijnen (het onttrekken van fosfaat aan de grond door middel van het oogsten en afvoeren van een gewas zonder fosfaatbemesting) om de fosfaatvoorraad in de bodem van de voormalige akkers naar omlaag te brengen. Er wordt ook aandacht besteed aan het herstel van de waterhuishouding van het gebied en van het vennensysteem. Dit onderzoek vormt een belangrijke stap naar de uitvoering van concrete herstelmaatregelen.",
author = "C{\'e}cile Herr and {De Becker}, Piet and Maarten Hens",
year = "2011",
language = "Nederlands",
series = "Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek",
publisher = "Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek",
number = "INBO.R.2011.6",
address = "Belgi{\"e}",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Ecohydrologisch en bodemkundig onderzoek i.f.v. herstelmaatregelen aan Achelse kluis

AU - Herr, Cécile

AU - De Becker, Piet

AU - Hens, Maarten

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Langs de grens van Vlaanderen met Nederland steunt het Grensoverschrijdend Ecologisch Basisplan concrete acties om de samenhang tussen de Europese beschermde natuurgebieden aan beide zijden van de grens te versterken. In dit kader vormt het vennengebied aan de Achelse Kluis (noorden van deLimburgse Kempen) een belangrijke schakel om een grensoverschrijdendaaneengesloten complex van schrale graslanden, heide en bos te herstellen. In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos onderzocht het INBO de hydrologische kenmerken en de bodemtoestand van dit gebied met het oog op het herstel van een heidelandschap.Het studiegebied aan de Achelse Kluis omvat recent uit gebruik genomen akkerland, droge bossen, vennen en relicten van vochtige en droge heide. Het INBO bestudeerde de invloed van drainering en bemesting in het gebied: uit historische bronnen blijkt dat de oppervlakte van de vennen en voedselarme vegetatietypen in het verleden veel groter was dan vandaag. De huidigenutriëntenrijkdom in de bodem van de voormalige akkers is ook weinig compatibel met de ontwikkeling van heidevegetatie. Onze studie bespreekt de effectiviteit van afgraven en uitmijnen (het onttrekken van fosfaat aan de grond door middel van het oogsten en afvoeren van een gewas zonder fosfaatbemesting) om de fosfaatvoorraad in de bodem van de voormalige akkers naar omlaag te brengen. Er wordt ook aandacht besteed aan het herstel van de waterhuishouding van het gebied en van het vennensysteem. Dit onderzoek vormt een belangrijke stap naar de uitvoering van concrete herstelmaatregelen.

AB - Langs de grens van Vlaanderen met Nederland steunt het Grensoverschrijdend Ecologisch Basisplan concrete acties om de samenhang tussen de Europese beschermde natuurgebieden aan beide zijden van de grens te versterken. In dit kader vormt het vennengebied aan de Achelse Kluis (noorden van deLimburgse Kempen) een belangrijke schakel om een grensoverschrijdendaaneengesloten complex van schrale graslanden, heide en bos te herstellen. In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos onderzocht het INBO de hydrologische kenmerken en de bodemtoestand van dit gebied met het oog op het herstel van een heidelandschap.Het studiegebied aan de Achelse Kluis omvat recent uit gebruik genomen akkerland, droge bossen, vennen en relicten van vochtige en droge heide. Het INBO bestudeerde de invloed van drainering en bemesting in het gebied: uit historische bronnen blijkt dat de oppervlakte van de vennen en voedselarme vegetatietypen in het verleden veel groter was dan vandaag. De huidigenutriëntenrijkdom in de bodem van de voormalige akkers is ook weinig compatibel met de ontwikkeling van heidevegetatie. Onze studie bespreekt de effectiviteit van afgraven en uitmijnen (het onttrekken van fosfaat aan de grond door middel van het oogsten en afvoeren van een gewas zonder fosfaatbemesting) om de fosfaatvoorraad in de bodem van de voormalige akkers naar omlaag te brengen. Er wordt ook aandacht besteed aan het herstel van de waterhuishouding van het gebied en van het vennensysteem. Dit onderzoek vormt een belangrijke stap naar de uitvoering van concrete herstelmaatregelen.

M3 - Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

T3 - Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

BT - Ecohydrologisch en bodemkundig onderzoek i.f.v. herstelmaatregelen aan Achelse kluis

PB - Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

ER -

Research output (related by authors)
Shopping cart
Add to cart Saved citations

Copy the text from this field...

Documents

Documents

Relations
View graph of relations