Vlaanderen.be

Research output

Klimaatadaptatie in het Kempen~Broek: Bouwstenen

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Authors

Details

Original languageDutch
PublisherInstituut voor Natuur- en Bosonderzoek
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
No.INBO.R.2015.6976577

Abstract

Door de klimaatverandering zal in Vlaanderen de temperatuur en de kans op watertekorten stijgen. Of er ook een evolutie is naar meer overstromingen, is nog onduidelijk.
Deze klimaatverandering kan best opgevangen worden door de natuurlijke veerkracht te reactiveren en processen zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze te laten gebeuren: regenwater laten infiltreren bij de bron zodat het beschikbaar blijft in droge perioden, het bufferend en bergend vermogen van waterlopen verhogen door ze meer ruimte te geven in hun vallei en de ruimtelijke samenhang tussen natuurgebieden verhogen.
Het Belgische deel van het Kempen~Broek, de Vlakte van Bocholt, is een zeer vlak en nat gebied waarin waterlopen terechtkomen vanuit het Kempens Plateau. Door ontwatering is hier een onnatuurlijk watersysteem ontstaan dat typisch gericht is op het diep ontwateren en het versneld afvoeren van water. De veerkracht zou hier gereactiveerd kunnen worden door de natuurlijke processen terug een kans te geven: infiltratie, bufferend en bergend vermogen, en de ruimtelijke samenhang tussen natuurgebieden verhogen.
Op basis van deze processen is een catalogus uitgewerkt met bouwstenen die in het Kempen~Broek gebruikt kunnen worden om de natuurlijke veerkracht te reactiveren en de klimaatverandering op te vangen. Deze bouwstenen zijn toegepast op voornamelijk watergebonden knelpunten die zich momenteel voordoen in het gebied.

Geographic list

Research output (related by authors)
Projects (related by authors)
Shopping cart
Add to cart Saved citations

Copy the text from this field...

Relations
View graph of relations