Vlaanderen.be

Research output

Onderzoek naar de indeling in herkomstgebieden voor Frangula alnus en Alnus glutinosa o.b.v. genomische en fenotypische data

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Authors

Details

Original languageDutch
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameRapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
No.INBO.R.2014.3200085

Abstract

We hebben gebruik gemaakt van enkele veldproeven en een proeftuin (INBO Geraardsbergen) van zwarte els, alsook van SNPs (genetische merkers die zeer frequent voorkomen in het genoom) om patronen van lokale adaptatie binnen en tussen vijf Belgische herkomstgebieden in te schatten.
Zowel het fenotypisch als het genomisch werk suggereren een gebrek aan adaptatie op de schaal van de huidige indeling in herkomstgebieden, en stellen een uitbreiding naar één (sporkehout) en twee (zwarte els) herkomstgebieden voor. Deze uitbreiding zou gepaard gaan met zowel economische en ecologische voordelen. We duiden vooral op het belang van voldoende genetisch divers uitgangsmateriaal (en dus gevarieerde zaadboomgaarden) om aanplantingen te behoeden van pathogenen (ziekten) en klimaatsverandering. Voldoende genetische variatie in het aangeplant plantsoen garandeert immers de aanwezigheid van voordelige genetische varianten. Kleine herkomstgebieden bemoeilijken deze doelstelling gezien de zaadboomgaarden weinig variabel zijn (zeker wat betreft adaptieve genetische varianten).

Thematic list

Research output (related by authors)
Projects (related by authors)
Shopping cart
Add to cart Saved citations

Copy the text from this field...

Documents

Documents

Relations
View graph of relations