Vlaanderen.be

Research output

Rode lijst van de saproxyle bladsprietkevers (Lucanidae, Cetoniidae en Dynastidae) in Vlaanderen

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Standard

Rode lijst van de saproxyle bladsprietkevers (Lucanidae, Cetoniidae en Dynastidae) in Vlaanderen. / Thomaes, Arno; Drumont, Alain; Crevecoeur, Luc; Maes, Dirk.

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, 2015. 43 p. (Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek; No. INBO.R.2015.7843021).

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Harvard

Thomaes, A, Drumont, A, Crevecoeur, L & Maes, D 2015, Rode lijst van de saproxyle bladsprietkevers (Lucanidae, Cetoniidae en Dynastidae) in Vlaanderen. Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, no. INBO.R.2015.7843021, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

APA

Thomaes, A., Drumont, A., Crevecoeur, L., & Maes, D. (2015). Rode lijst van de saproxyle bladsprietkevers (Lucanidae, Cetoniidae en Dynastidae) in Vlaanderen. (Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek; No. INBO.R.2015.7843021). Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Author

Thomaes, Arno ; Drumont, Alain ; Crevecoeur, Luc ; Maes, Dirk. / Rode lijst van de saproxyle bladsprietkevers (Lucanidae, Cetoniidae en Dynastidae) in Vlaanderen. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, 2015. 43 p. (Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek; INBO.R.2015.7843021).

Bibtex

@book{223d838658ef4328845af82c841d5887,
title = "Rode lijst van de saproxyle bladsprietkevers (Lucanidae, Cetoniidae en Dynastidae) in Vlaanderen",
abstract = "In dit rapport wordt de Rode lijststatus van de saproxyle (dood-houtafhankelijke) bladsprietkevers voor Vlaanderen bepaald. We behandelen 19 soorten behorende tot de Vliegende herten (Lucanidae: 6), Neushoornkevers (Dynastidae: 1) en Gouden torren (Cetoniidae: 12). Hiervan zijn vijf soorten momenteel niet in gevaar, {\'e}{\'e}n bijna in gevaar, vijf bedreigd, twee ernstig bedreigd en twee uitgestorven. Vier andere Belgische soorten komen enkel in Walloni{\"e} voor of er is onvoldoende zekerheid of de soort in Belgi{\"e} voorkomt. Bij de bedreigde soorten is er een gelijkwaardige verdeling tussen warmteminnende soorten van halfopen habitat en schaduwtolerante soorten van gesloten bos en tussen bloembezoekende en niet-bloembezoekende soorten. De belangrijkste Vlaamse hotspots zijn Voeren en Zoni{\"e}nwoud. De bescherming dient zich vooral te focussen op behoud en herstel van de habitat. Qua bescherming van dood hout in bos is er al heel wat verwezenlijkt maar de bescherming van oude en holle bomen buiten bos hinkt sterk achterop. Op basis van deze Rode lijst zouden 6 soorten, nl. Blauw vliegend hert, Rolrond vliegend hert, Protaetia marmorata, Edelman, Variabele edelman en Trichius fasciatus, kunnen toegevoegd worden aan de lijst met beschermde diersoorten en zou Gouden tor geschrapt kunnen worden.",
author = "Arno Thomaes and Alain Drumont and Luc Crevecoeur and Dirk Maes",
year = "2015",
language = "Nederlands",
series = "Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek",
publisher = "Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek",
number = "INBO.R.2015.7843021",
address = "Belgi{\"e}",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Rode lijst van de saproxyle bladsprietkevers (Lucanidae, Cetoniidae en Dynastidae) in Vlaanderen

AU - Thomaes, Arno

AU - Drumont, Alain

AU - Crevecoeur, Luc

AU - Maes, Dirk

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - In dit rapport wordt de Rode lijststatus van de saproxyle (dood-houtafhankelijke) bladsprietkevers voor Vlaanderen bepaald. We behandelen 19 soorten behorende tot de Vliegende herten (Lucanidae: 6), Neushoornkevers (Dynastidae: 1) en Gouden torren (Cetoniidae: 12). Hiervan zijn vijf soorten momenteel niet in gevaar, één bijna in gevaar, vijf bedreigd, twee ernstig bedreigd en twee uitgestorven. Vier andere Belgische soorten komen enkel in Wallonië voor of er is onvoldoende zekerheid of de soort in België voorkomt. Bij de bedreigde soorten is er een gelijkwaardige verdeling tussen warmteminnende soorten van halfopen habitat en schaduwtolerante soorten van gesloten bos en tussen bloembezoekende en niet-bloembezoekende soorten. De belangrijkste Vlaamse hotspots zijn Voeren en Zoniënwoud. De bescherming dient zich vooral te focussen op behoud en herstel van de habitat. Qua bescherming van dood hout in bos is er al heel wat verwezenlijkt maar de bescherming van oude en holle bomen buiten bos hinkt sterk achterop. Op basis van deze Rode lijst zouden 6 soorten, nl. Blauw vliegend hert, Rolrond vliegend hert, Protaetia marmorata, Edelman, Variabele edelman en Trichius fasciatus, kunnen toegevoegd worden aan de lijst met beschermde diersoorten en zou Gouden tor geschrapt kunnen worden.

AB - In dit rapport wordt de Rode lijststatus van de saproxyle (dood-houtafhankelijke) bladsprietkevers voor Vlaanderen bepaald. We behandelen 19 soorten behorende tot de Vliegende herten (Lucanidae: 6), Neushoornkevers (Dynastidae: 1) en Gouden torren (Cetoniidae: 12). Hiervan zijn vijf soorten momenteel niet in gevaar, één bijna in gevaar, vijf bedreigd, twee ernstig bedreigd en twee uitgestorven. Vier andere Belgische soorten komen enkel in Wallonië voor of er is onvoldoende zekerheid of de soort in België voorkomt. Bij de bedreigde soorten is er een gelijkwaardige verdeling tussen warmteminnende soorten van halfopen habitat en schaduwtolerante soorten van gesloten bos en tussen bloembezoekende en niet-bloembezoekende soorten. De belangrijkste Vlaamse hotspots zijn Voeren en Zoniënwoud. De bescherming dient zich vooral te focussen op behoud en herstel van de habitat. Qua bescherming van dood hout in bos is er al heel wat verwezenlijkt maar de bescherming van oude en holle bomen buiten bos hinkt sterk achterop. Op basis van deze Rode lijst zouden 6 soorten, nl. Blauw vliegend hert, Rolrond vliegend hert, Protaetia marmorata, Edelman, Variabele edelman en Trichius fasciatus, kunnen toegevoegd worden aan de lijst met beschermde diersoorten en zou Gouden tor geschrapt kunnen worden.

M3 - Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

T3 - Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

BT - Rode lijst van de saproxyle bladsprietkevers (Lucanidae, Cetoniidae en Dynastidae) in Vlaanderen

PB - Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

ER -

Research output (related by authors)
Shopping cart
Add to cart Saved citations

Copy the text from this field...

Documents
Relations
View graph of relations