Vlaanderen.be

Research output

Studie van het visbestand van het meer van rotselaar (domein ter heide) - najaar 2001

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Standard

Studie van het visbestand van het meer van rotselaar (domein ter heide) - najaar 2001. / Verrecyken, H; Simoens, Ilse; Breine, Jan; Belpaire, Claude.

Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, 2002. 44 p. (Rapporten van het instituut voor bosbouw en wildbeheer - sectie visserij; Vol. 94).

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Harvard

Verrecyken, H, Simoens, I, Breine, J & Belpaire, C 2002, Studie van het visbestand van het meer van rotselaar (domein ter heide) - najaar 2001. Rapporten van het instituut voor bosbouw en wildbeheer - sectie visserij, vol. 94, Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer.

APA

Verrecyken, H., Simoens, I., Breine, J., & Belpaire, C. (2002). Studie van het visbestand van het meer van rotselaar (domein ter heide) - najaar 2001. (Rapporten van het instituut voor bosbouw en wildbeheer - sectie visserij; Vol. 94). Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer.

Author

Verrecyken, H ; Simoens, Ilse ; Breine, Jan ; Belpaire, Claude. / Studie van het visbestand van het meer van rotselaar (domein ter heide) - najaar 2001. Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, 2002. 44 p. (Rapporten van het instituut voor bosbouw en wildbeheer - sectie visserij).

Bibtex

@book{73276b9b6df346cfbb130124c7f4f332,
title = "Studie van het visbestand van het meer van rotselaar (domein ter heide) - najaar 2001",
abstract = "Het meer van Rotselaar is een belangrijk recreatiegebied in Vlaams-Brabant. Naast een zwem- en surfzone is er ook een hengelzone afgebakend. In 1995 werd een preliminaire visbestandopname zonder densiteitschattig uitgevoerd door het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer. Teneinde een gefundeerd visserijbeheer van het meer te kunnen uitvoeren dienden echter meer gedetailleerde gegevens voorhanden te zijn. Hiervoor werd, op vraag van de PVC van Vlaams-Brabant, tijdens de maanden september en oktober 2001 een studie uitgevoerd met als doel een gedetailleerd overzicht te geven van het huidig visbestand in het meer van Rotselaar. Dit gebeurde door de toestand van de populatiestructuur van de aanwezige soorten te bepalen, de distributiepatronen van de vissen weer te geven en het berekenen van de visbiomassa, via een merk- en terugvangsttechniek. Daar het meer een belangrijk hengelwater voor de omgeving is wordt het visbestand jaarlijks aangevuld met pootvis. Tijdens de evaluatie van de visbestandopnames werd dan ook rekening gehouden met het herbepotingsbeleid. Steunend op de resultaten van dit onderzoek kan het vistandbeheer van het meer worden aangepast. Dat kan zich onder meer uiten in het aanpassen van de herbepotingen en in het verbeteren van de infrastructuur (door het cre{\"e}ren van paaizones, optimaliseren van hengelplaatsen,..)",
author = "H Verrecyken and Ilse Simoens and Jan Breine and Claude Belpaire",
year = "2002",
language = "Nederlands",
series = "Rapporten van het instituut voor bosbouw en wildbeheer - sectie visserij",
publisher = "Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Studie van het visbestand van het meer van rotselaar (domein ter heide) - najaar 2001

AU - Verrecyken, H

AU - Simoens, Ilse

AU - Breine, Jan

AU - Belpaire, Claude

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Het meer van Rotselaar is een belangrijk recreatiegebied in Vlaams-Brabant. Naast een zwem- en surfzone is er ook een hengelzone afgebakend. In 1995 werd een preliminaire visbestandopname zonder densiteitschattig uitgevoerd door het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer. Teneinde een gefundeerd visserijbeheer van het meer te kunnen uitvoeren dienden echter meer gedetailleerde gegevens voorhanden te zijn. Hiervoor werd, op vraag van de PVC van Vlaams-Brabant, tijdens de maanden september en oktober 2001 een studie uitgevoerd met als doel een gedetailleerd overzicht te geven van het huidig visbestand in het meer van Rotselaar. Dit gebeurde door de toestand van de populatiestructuur van de aanwezige soorten te bepalen, de distributiepatronen van de vissen weer te geven en het berekenen van de visbiomassa, via een merk- en terugvangsttechniek. Daar het meer een belangrijk hengelwater voor de omgeving is wordt het visbestand jaarlijks aangevuld met pootvis. Tijdens de evaluatie van de visbestandopnames werd dan ook rekening gehouden met het herbepotingsbeleid. Steunend op de resultaten van dit onderzoek kan het vistandbeheer van het meer worden aangepast. Dat kan zich onder meer uiten in het aanpassen van de herbepotingen en in het verbeteren van de infrastructuur (door het creëren van paaizones, optimaliseren van hengelplaatsen,..)

AB - Het meer van Rotselaar is een belangrijk recreatiegebied in Vlaams-Brabant. Naast een zwem- en surfzone is er ook een hengelzone afgebakend. In 1995 werd een preliminaire visbestandopname zonder densiteitschattig uitgevoerd door het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer. Teneinde een gefundeerd visserijbeheer van het meer te kunnen uitvoeren dienden echter meer gedetailleerde gegevens voorhanden te zijn. Hiervoor werd, op vraag van de PVC van Vlaams-Brabant, tijdens de maanden september en oktober 2001 een studie uitgevoerd met als doel een gedetailleerd overzicht te geven van het huidig visbestand in het meer van Rotselaar. Dit gebeurde door de toestand van de populatiestructuur van de aanwezige soorten te bepalen, de distributiepatronen van de vissen weer te geven en het berekenen van de visbiomassa, via een merk- en terugvangsttechniek. Daar het meer een belangrijk hengelwater voor de omgeving is wordt het visbestand jaarlijks aangevuld met pootvis. Tijdens de evaluatie van de visbestandopnames werd dan ook rekening gehouden met het herbepotingsbeleid. Steunend op de resultaten van dit onderzoek kan het vistandbeheer van het meer worden aangepast. Dat kan zich onder meer uiten in het aanpassen van de herbepotingen en in het verbeteren van de infrastructuur (door het creëren van paaizones, optimaliseren van hengelplaatsen,..)

M3 - Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

T3 - Rapporten van het instituut voor bosbouw en wildbeheer - sectie visserij

BT - Studie van het visbestand van het meer van rotselaar (domein ter heide) - najaar 2001

PB - Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer

ER -

Shopping cart
Add to cart Saved citations

Copy the text from this field...

Documents

Documents

Relations
View graph of relations