Vlaanderen.be

Research output

Verkennende ecologische gebiedsvisie voor het rivierbed van de Grensmaas

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Standard

Verkennende ecologische gebiedsvisie voor het rivierbed van de Grensmaas. / Vandenbussche, Veerle; Van Looy, Kris; Vanacker, Stijn; Vermeersch, Sophie; Decleer, Kris.

Instituut voor Natuurbehoud, 2001. 60 p. (Rapporten van het Instituut voor Natuurbehoud; No. 9).

Research output: Book/ReportReports of Research Institute for Nature and Forest

Harvard

APA

Author

Bibtex

@book{83e22dd4f2bf404bad19ae1208819912,
title = "Verkennende ecologische gebiedsvisie voor het rivierbed van de Grensmaas",
abstract = "De streefbeelden duiden de functies [waterbeheer, economie (scheepvaart, industrie, landbouw), recreatie, landschap en natuur] aan voor de waterwegen waarover de Administratie Waterwegen en Zeewezen (AWZ) het beleid en beheer voert. Het uitgangspunt voor het opstellen van streefbeelden is het streven naar een integraal waterbeheer. Het luik 'Natuur' wordt voorbereid op het Instituut voor Natuurbehoud en tast de mogelijkheden voor natuurontwikkeling af binnen een aantal juridische, beleidsmatige enmaatschappelijke randvoorwaarden. Vanuit een omgevingsanalyse (systeemverkenning) met de studie van de abiotische en biotische factoren wordt een ecologische gebiedsvisie opgesteld. Voor het studiegebied van de Grensmaas werden de potenties voor natuurontwikkeling reeds onderzocht in functie van integraal waterbeheer en een grensoverschrijdende afstemming. In het verleden werden er door het Instituut voor Natuurbehoud drie natuurontwikkelingsscenario's voorgesteld , elk met zijn specifieke rivierbeheersaanpak en resulterend in een specifieke functieverweving. Het scenario {"}Levende rivier{"} werd weerhouden door de internationale Co{\"e}rdinatiecommissie als grensoverschrijdende structuurvisie. Hierbij wordt er een optimale rivierwerking gerealiseerd door afgeschuinde oevers, periodiek meestromende nevengeulen en meestroming door oude geulen. Langs de rivier ontstaat er een dynamisch ecologische structuur waarin alle riviergebonden ecotopen de kans krijgen om zich te ontwikkelen. In dit rapport wordt er een bondig overzicht gegeven van de sturende processen in het winter- en zomerbed van de rivier en hun impact op abiotiek en biotische componenten zoals beschreven in het {"}Levende Grensmaas{"} scenario. Er worden knelpunten aangehaald betreffende het huidige rivierbeheer en de eraan gekoppelde overstromings- en aanslibbingsproblematiek. Tevens wordt het oorzakelijk verband gelegd tussen deze knelpunten en landbouwintensivering, industrie, woningbouw en grindwinning.",
author = "Veerle Vandenbussche and {Van Looy}, Kris and Stijn Vanacker and Sophie Vermeersch and Kris Decleer",
year = "2001",
language = "Nederlands",
isbn = "90-403-0142-5",
series = "Rapporten van het Instituut voor Natuurbehoud",
publisher = "Instituut voor Natuurbehoud",
number = "9",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Verkennende ecologische gebiedsvisie voor het rivierbed van de Grensmaas

AU - Vandenbussche, Veerle

AU - Van Looy, Kris

AU - Vanacker, Stijn

AU - Vermeersch, Sophie

AU - Decleer, Kris

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - De streefbeelden duiden de functies [waterbeheer, economie (scheepvaart, industrie, landbouw), recreatie, landschap en natuur] aan voor de waterwegen waarover de Administratie Waterwegen en Zeewezen (AWZ) het beleid en beheer voert. Het uitgangspunt voor het opstellen van streefbeelden is het streven naar een integraal waterbeheer. Het luik 'Natuur' wordt voorbereid op het Instituut voor Natuurbehoud en tast de mogelijkheden voor natuurontwikkeling af binnen een aantal juridische, beleidsmatige enmaatschappelijke randvoorwaarden. Vanuit een omgevingsanalyse (systeemverkenning) met de studie van de abiotische en biotische factoren wordt een ecologische gebiedsvisie opgesteld. Voor het studiegebied van de Grensmaas werden de potenties voor natuurontwikkeling reeds onderzocht in functie van integraal waterbeheer en een grensoverschrijdende afstemming. In het verleden werden er door het Instituut voor Natuurbehoud drie natuurontwikkelingsscenario's voorgesteld , elk met zijn specifieke rivierbeheersaanpak en resulterend in een specifieke functieverweving. Het scenario "Levende rivier" werd weerhouden door de internationale Coërdinatiecommissie als grensoverschrijdende structuurvisie. Hierbij wordt er een optimale rivierwerking gerealiseerd door afgeschuinde oevers, periodiek meestromende nevengeulen en meestroming door oude geulen. Langs de rivier ontstaat er een dynamisch ecologische structuur waarin alle riviergebonden ecotopen de kans krijgen om zich te ontwikkelen. In dit rapport wordt er een bondig overzicht gegeven van de sturende processen in het winter- en zomerbed van de rivier en hun impact op abiotiek en biotische componenten zoals beschreven in het "Levende Grensmaas" scenario. Er worden knelpunten aangehaald betreffende het huidige rivierbeheer en de eraan gekoppelde overstromings- en aanslibbingsproblematiek. Tevens wordt het oorzakelijk verband gelegd tussen deze knelpunten en landbouwintensivering, industrie, woningbouw en grindwinning.

AB - De streefbeelden duiden de functies [waterbeheer, economie (scheepvaart, industrie, landbouw), recreatie, landschap en natuur] aan voor de waterwegen waarover de Administratie Waterwegen en Zeewezen (AWZ) het beleid en beheer voert. Het uitgangspunt voor het opstellen van streefbeelden is het streven naar een integraal waterbeheer. Het luik 'Natuur' wordt voorbereid op het Instituut voor Natuurbehoud en tast de mogelijkheden voor natuurontwikkeling af binnen een aantal juridische, beleidsmatige enmaatschappelijke randvoorwaarden. Vanuit een omgevingsanalyse (systeemverkenning) met de studie van de abiotische en biotische factoren wordt een ecologische gebiedsvisie opgesteld. Voor het studiegebied van de Grensmaas werden de potenties voor natuurontwikkeling reeds onderzocht in functie van integraal waterbeheer en een grensoverschrijdende afstemming. In het verleden werden er door het Instituut voor Natuurbehoud drie natuurontwikkelingsscenario's voorgesteld , elk met zijn specifieke rivierbeheersaanpak en resulterend in een specifieke functieverweving. Het scenario "Levende rivier" werd weerhouden door de internationale Coërdinatiecommissie als grensoverschrijdende structuurvisie. Hierbij wordt er een optimale rivierwerking gerealiseerd door afgeschuinde oevers, periodiek meestromende nevengeulen en meestroming door oude geulen. Langs de rivier ontstaat er een dynamisch ecologische structuur waarin alle riviergebonden ecotopen de kans krijgen om zich te ontwikkelen. In dit rapport wordt er een bondig overzicht gegeven van de sturende processen in het winter- en zomerbed van de rivier en hun impact op abiotiek en biotische componenten zoals beschreven in het "Levende Grensmaas" scenario. Er worden knelpunten aangehaald betreffende het huidige rivierbeheer en de eraan gekoppelde overstromings- en aanslibbingsproblematiek. Tevens wordt het oorzakelijk verband gelegd tussen deze knelpunten en landbouwintensivering, industrie, woningbouw en grindwinning.

M3 - Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

SN - 90-403-0142-5

T3 - Rapporten van het Instituut voor Natuurbehoud

BT - Verkennende ecologische gebiedsvisie voor het rivierbed van de Grensmaas

PB - Instituut voor Natuurbehoud

ER -

Research output (related by authors)
  • Grensmaas

    Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingContribution to Nature Reports of Research Institute for Nature and Forest

Shopping cart
Add to cart Saved citations

Copy the text from this field...

Documents

Documents

Relations
View graph of relations