Vlaanderen.be

Research output

Zware metalen in paling als indicator van de immissietoestand in het aquatisch milieu

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingContribution to a report not published by INBO

Standard

Zware metalen in paling als indicator van de immissietoestand in het aquatisch milieu. / Van Thuyne, Gerlinde; Belpaire, Claude; Guns, M.

MIRA-T. Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, 1999.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingContribution to a report not published by INBO

Harvard

APA

Author

Bibtex

@inbook{175ff76cf6a3459b956d760c228c77c9,
title = "Zware metalen in paling als indicator van de immissietoestand in het aquatisch milieu",
abstract = "In Vlaanderen worden in het aquatisch milieu door diverse instanties zware metalen gemeten in zowel de waterkolom als de waterbodem. Naast deze klassieke methoden wordt er de laatste tijd meer en meer gepleit voor passieve biomonitoring. E{\'e}n van de meest geschikte organismen hiervoor is de paling. Als gevolg van zijn fourageergedrag en levenswijze in en nabij de bodem accumuleert hij in ruime mate zware metealen en andere polluenten. Zijn vlees bezit een zeer hoog vetgehalte, wat de analyses vergemakkelijkt. Passieve biomonitoring biedt het voordeel dat hiermee een beeld verkregen wordt van de biobeschikbaarheid van de toxische component. Metingen in bioindicatoren zijn bovendien minder onderhevig aan kortetermijnfluctuaties van verontreiniging in de waterkolom, maar geven een totaalbeeld van de vuilvracht aan zware metalen in de waterloop. Bovendien biedt het meten van de gehalten van zware metalen in palingweefsel verdere toepassingen in functie van volksgezondheid en risiconiveaus voor de mens.",
author = "{Van Thuyne}, Gerlinde and Claude Belpaire and M Guns",
note = ".",
year = "1999",
language = "Nederlands",
booktitle = "MIRA-T",
publisher = "Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Zware metalen in paling als indicator van de immissietoestand in het aquatisch milieu

AU - Van Thuyne, Gerlinde

AU - Belpaire, Claude

AU - Guns, M

N1 - .

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - In Vlaanderen worden in het aquatisch milieu door diverse instanties zware metalen gemeten in zowel de waterkolom als de waterbodem. Naast deze klassieke methoden wordt er de laatste tijd meer en meer gepleit voor passieve biomonitoring. Eén van de meest geschikte organismen hiervoor is de paling. Als gevolg van zijn fourageergedrag en levenswijze in en nabij de bodem accumuleert hij in ruime mate zware metealen en andere polluenten. Zijn vlees bezit een zeer hoog vetgehalte, wat de analyses vergemakkelijkt. Passieve biomonitoring biedt het voordeel dat hiermee een beeld verkregen wordt van de biobeschikbaarheid van de toxische component. Metingen in bioindicatoren zijn bovendien minder onderhevig aan kortetermijnfluctuaties van verontreiniging in de waterkolom, maar geven een totaalbeeld van de vuilvracht aan zware metalen in de waterloop. Bovendien biedt het meten van de gehalten van zware metalen in palingweefsel verdere toepassingen in functie van volksgezondheid en risiconiveaus voor de mens.

AB - In Vlaanderen worden in het aquatisch milieu door diverse instanties zware metalen gemeten in zowel de waterkolom als de waterbodem. Naast deze klassieke methoden wordt er de laatste tijd meer en meer gepleit voor passieve biomonitoring. Eén van de meest geschikte organismen hiervoor is de paling. Als gevolg van zijn fourageergedrag en levenswijze in en nabij de bodem accumuleert hij in ruime mate zware metealen en andere polluenten. Zijn vlees bezit een zeer hoog vetgehalte, wat de analyses vergemakkelijkt. Passieve biomonitoring biedt het voordeel dat hiermee een beeld verkregen wordt van de biobeschikbaarheid van de toxische component. Metingen in bioindicatoren zijn bovendien minder onderhevig aan kortetermijnfluctuaties van verontreiniging in de waterkolom, maar geven een totaalbeeld van de vuilvracht aan zware metalen in de waterloop. Bovendien biedt het meten van de gehalten van zware metalen in palingweefsel verdere toepassingen in functie van volksgezondheid en risiconiveaus voor de mens.

M3 - Bijdrage aan een rapport niet door INBO uitgegeven

BT - MIRA-T

PB - Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer

ER -

Research output (related by authors)
Shopping cart
Add to cart Saved citations

Copy the text from this field...

Documents

Documents

  • VanThuyne_etal_1999_ZwareMetalenIndicatorImmisietoestandAquatischMilieu

    Final published version, 7.02 MB, PDF document

Relations
View graph of relations